Skoči na glavno vsebino

Učenci 1. razreda OŠ Hinka Smrekarja pod mentorstvom Anje Kržič (vodja) in učiteljic 1. razreda smo v šolskem letu 2016/17 sodelovali v Unescovem projektu Na mostovih ustvarjalnosti, katerega nosilka je bila OŠ Zreče. Za sodelovanje smo prejeli 3 škatle sestavljanke Gogix kot didaktični pripomoček, s katero naj bi izvedli dejavnosti, v katerih naj bi sledili izbranim specifičnim ali splošnim ciljem v vzgoji in izobraževanju. Sestavljanka je slovenski proizvod in spodbuja učence k ustvarjalnosti, sodelovanju, spoznavanju novih zakonitosti, večjemu razumevanju naučenega …

Kaj in kako so učenci ustvarili, pa si lahko ogledate v galeriji.

Učenci se ob igri s sestavljanko sprostijo, razvijajo finomotoriko, razvijajo ustvarjalnost, vztrajnost, spoznajo nov način sestavljanja, nova pravila in načine rokovanja z igračami.

Učencem je mentorica najprej predstavila sestavljanko Gogix in način dela. Sprva jih je usmerjala, da so usvojili način sestavljanja, kasneje pa je učence pustila samostojne, da so sestavljali sami brez pomoči. Občasno jih je usmerila, da so sestavljali točno določeno skulpturo, največkrat pa jim je pustila prosto izbiro sestavljanja.

Na začetku so bili učenci manj motivirani, kajti sestavljanka je bila za prvošolčke kar zahtevna. Predvsem ker je potrebno pri določenih sestavih imeti kar precej moči, da sestaviš dva dela skupaj. Proti koncu šolskega leta pa je bilo delo vedno bolj samostojno. Učenci so radi sestavljali in izdelovali najrazličnejše skulpture.

Za začetek šolskega leta je sestavljanka prezahtevna za 5-, 6-letnike. Kasneje, ko so postali veliko bolj spretni, je bila motiviranost in vztrajnost učencev veliko večja. Zanimiva in uporabna sestavljanka. Nekaj novega.

 

(Visited 83 times, 1 visits today)
Dostopnost