PROJEKTI


2019/20


OD PŠENIČKE DO POTIČKE

V šolskem letu 2019/2020 so učenci 3. A razreda sodelovali pri Unescovem projektu Od pšeničke do potičke.

Obravnavali smo več snovi na določeno temo. Projekt smo medpredmetno povezali. Najprej so pri uri slovenščine spoznavali različna semena, žita ter kruh, ki ga dobivamo iz posameznih žit. Potem smo projekt povezali s tehniškim dnevom in likovno umetnostjo. Februarja smo se pri glasbi naučili pesmico Krof.

Več o projektu –> Evalvacijsko poročilo_Unesco projekt_Od pšeniče do potičke 2019_20


UNESCO VRTIČKI ; V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano

 Evalvacijsko poročilo 

V šolskem letu 2019/2020 so učenci 3. A sodelovali v projektu Unesco vrtički. Učenci so pri naravoslovnem krožku v eko gredici zasadili različne zeliščne sadike. Pri predmetu spoznavanje okolja so se učili in pogovarjali o življenju rastlin, o postopku sajenja, kaljenja in rasti ter razvoja rastlin. V razredu so v korita zasejali semena različnih cvetlic, rukulo, meto in korenje. Skozi šolsko leto skrbeli za vrt in zasejane rastline v razredu. Veselimo se sodelovanja v naslednjem šolskem letu.

Več o projektu –>Evalvacijsko poročilo UNESCO VRTIČKI


2018/19


Nacionalni projekt Drevo = Življenje


V projektu Drevo = življenje sodelujemo že drugo leto.  V šolskem letu 2018/2019 smo pri tem projektu dali poudarek zdravju, natančneje gibanju. Z učenci smo se pri pouku Spoznavanje okolja pogovarjali na temo »Zdravo življenje«. Učenci so spoznali, kako morajo skrbeti za zdrav način življenja. V sklopu zdravstvene preventive v šoli so učenci spoznali, kako je gibanje pomembno za zdravje. Naučili so se tudi vaj za razgibavanje in jih izvajali med odmori. Poleg tega smo v pouk vključili kinestetične metode dela, kjer so učenci z razgibavanjem in za boljše počutje delali v skupinah, v parih ali individualno.

Za namen projekta smo imeli tudi delavnico pri pouku likovne umetnosti. Učenci so izdelali različne igralne kocke, ki smo jih uporabljali pri predmetu šport. Z izdelavo škatlic smo utrdili fino in grobo metodiko dela.

Z učenci smo se veliko pogovarjali, se veliko novega naučili in se imeli res lepo.

Zapisal: Igorcho Angelov, razrednik 3. A

 


Unesco projekt Vzgajamo zelišča: »V starem iščem novo«


Učenci 3. A so v okviru projekta »Vzgajamo zelišča« s pomočjo vseh potrebnih pripomočkov (posoda, zalivalka, semena, rokavice) sejali in vzgajali različna semena.

Za edukacijski del projekta smo brali enciklopedijo  »Vrtnarjenje za vsakogar« in vrtnarski dnevnik in setveni koledar »Vrtnarček«.

Učenci so jeseni počistili in tudi uredili šolski vrt. Pozimi smo risali na temo šolskega vrta in vzgajanja zelišč ter drugih rastlin. Veliko smo brali in ustvarjali. Spomladi smo pripravili korita, v katera so učenci sejali semena peteršilja in druga semena.

Spoznali so, da peteršilj (Petroselinum crispum) izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Prebrali so, da od časov starih Rimljanov peteršilj velja za živilo, ki koristi zdravju, in če bi pojedli približno 25 gramov svežega peteršilja na dan, si lahko na zelo preprost način zvišamo vnos železa, kalcija in folne kisline ter s tem zadostimo dnevni potrebi po vitaminu C. Učenci so pridno in z zadovoljstvom skrbeli za peteršilj in druga zelišča. Veselijo se tudi razsajanja in vzgajanja rastlin na šolski gredici.

Zapisal: Igorcho Angelov, razrednik 3. A

2017/18

»DREVO = ŽIVLJENJE«

Poročilo-Drevo= življenje

 


SPOZNAVAM PRETEKLOST, RAZUMEM SEDANJOST, GRADIM PRIHODNOST

Projektno poročilo – Spoznavam preteklost

 


MOJE PRAVICE, nacionalni projekt

Porocilo_Moje pravice

 


VZGAJAMO ZELIŠČA

Poročilo Vzgajamo zelišča

 


PRIDOBITEV NACIONALNEGA STATUSA UNESCO ŠOLE

Zelo ponosni smo, da je v šolskem letu 2014/15 naša šola pridobila nacionalni status. Za pridobitev le-tega so se upoštevali: zavezanost šole Unesco ciljem,  vključevanje Unesco načel v šolsko življenje in vse izvedene Unesco dejavnosti zadnjih treh let. 

V tem časovnem obdobju smo izvedli ogromno aktivnosti, razvijali holistični pristop v vzgoji in izobraževanju, načrtovali dejavnosti v skladu s 4 stebri izbraževanja in tako razvijali kakovost našega vzgojno-izbraževalnega zavoda. Zahvaljujemo se vsem, ki so svoje ideje, čas in zanos vložili v izvedbo projektov. 

Ta status nam je v vzpodbudo, da bomo tudi vnaprej sledili ciljem in načelom UNESCA in se vključevali v različne aktivnosti UNESCO šol. 

Koordinatorica Tadeja Plut Krajnik


UNESCO DEJAVNOSTI 2017/18

V šolskem letu 2017/18 bomo v okviru mreže Unescovih šol poudarjeno živeli in delovali po načelih UNESCA. Ta družina šol vzgojo in izobraževanje postavlja na temelje znamenitih štirih Delorsovih stebrov, ki so:

UČIM SE, DA VEM,
UČIM SE, DA ZNAM DELATI,
UČIM SE, DA SE UČIM SOBIVATI – ŽIVETI V SOŽITJU S SEBOJ IN DRUGIMI,
UČIM SE, DA SE UČIM BITI – RAZVIJATI, OHRANJATI IN KULTIVIRATI SVOJ JAZ.

Tesno se bomo s šolami iz različnih krajev Slovenije povezovali preko neposrednih oblik sodelovanja v skupnem učenju, raziskovanju, ustvarjanju in prijateljevanju. Učenci se bodo aktivno udeleževali številnih objavljenih dejavnosti; prek neposrednega sodelovanja z vrstniki iz različnih okolij in kultur bodo učinkoviteje krepili vrednote, ki bodo utrjevale mir med ljudmi, ohranjale planet ter trajnostno in kakovostno življenje na njem.

Aktivno se bomo vključevali v številne zanimive nacionalne in mednarodne projekte, ki jih bodo organizirale UNESCO šole po vsej Sloveniji.

Obeležili bomo naslednje mednarodne dneve:

 • 27. januar: mednarodni dan spomina na holokavst
 • 21. februar: svetovni dan materinščine
 • 8. marec: mednarodni dan žena
 • 21. marec: svetovni dan poezije
 • 22. marec: svetovni dan voda
 • 27. marec: svetovni dan gledališča
 • 22. april: svetovni dan Zemlje
 • 23. april: svetovni dan knjige in avtorskih pravic
 • 21. maj: svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj
 • 8. september: svetovni dan pismenosti
 • 21. september: svetovni dan miru
 • 26. september: svetovni dan jezikov
 • 5. oktober: svetovni dan učiteljev
 • 16. oktober: svetovni dan hrane
 • 16. november: mednarodni dan strpnosti
 • 10. december- svetovni dan človekovih pravic

 Koordinatorica: Miroslava Gregl Hrstič
 Namestnica: Polona Kalan

Dostopnost