Skoči na glavno vsebino

V torek, 6. 6. 2023, so se nadarjeni in uspešni učenci v družbi učiteljev odpravili na strokovno ekskurzijo na Koroško v Avstriji.

Najprej smo so zapeljali na Gosposvetsko polje in se ustavili ob vojvodskem prestolu in pri cerkvi Gospe Svete. Tukaj je bilo središče mogočne kneževine Slovanov v Vzhodnih Alpah, ki jo imenujemo Karantanija.

Pot smo nadaljevali proti gradu Landskron, kjer smo si ogledali dih zastajajočo predstavo ujed. Čisto od blizu smo spoznali te nenavadne živali in izvedeli veliko zanimivosti o njihovem življenju.

Na drugi strani hriba so nas čakale opice, vrste japonski makaki, ki živijo na »Opičji gori«. Živijo v velikem poseljenem prostoru z drevesi, kjer res ni občutka, da so kjerkoli zaprte.

Preden smo vstopili v svet opic, smo prisluhnili vodiču, ki nam je dal prve napotke. Opicam ne glejte v oči, kajti to lahko razumejo kot znak za spopad. Preverili smo, če so naše vezalke zavezane, med ogledom pa smo skrbno varovali mobilne naprave, kajti makakiji imajo radi vse, kar se sveti in je drugačno od vsakdanjih predmetov. Opice smo opazovali pri igri, hranjenju in špičenju vragolij.

Sledila je vožnja do vrha Jedvovce na nadmorski višini 851 metrov. Leta 2013 je bil odprt na novo zgrajeni razgledni stolp, ki je z višine 100 metrov najvišji razgledni stolp iz lesa na svetu. Nekateri smo se povzpeli po 441 stopnicah, drugi pa so izkoristili panoramsko dvigalo. Na vrhu se nam je ponudil čudovit razgled na Vrbsko jezero z okolico.

Zadnji postanek smo naredili v Celovcu, kjer smo se sprehodili po mestu.

Mojca Dremelj Blažon

(Visited 178 times, 2 visits today)
Dostopnost