Skoči na glavno vsebino

Eko vrt


Osnovna šola Hinka Smrekarja je od šolskega leta 2016/2017 vključena v projekt Eko vrt v okviru evropskega sistema razdeljevanja sadja in zelenjave v šolah s finančno podporo Evropske skupnosti.

Eko vrt je mednarodni projekt, v katerega je vključeno veliko učiteljev, vzgojiteljev, otrok in mladostnikov. Njegov namen je spodbujati sistematično izvajanje okoljskih vsebin in udejanjanje načel trajnostnega razvoja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Naš namen je, da pouk medpredmetno povežemo s praktičnimi vajami ter naredimo most med lokalnim in družbenim okoljem, s čimer bomo pri učencih gradili odgovoren odnos do okolja, ljudi in našega življenja na splošno. S skupnimi močmi bomo poskusili pridobiti mednarodni okoljski znak zelena zastava, ki bo znak uspeha naše šole.

V šolskem letu 2017/2018 bomo na šoli postavili eko vrt z visoko gredico, kamor bomo posadili in posejali različne zelenjavne rastline in sezonske rože. S tem celovitim pristopom do obravnavanja vsebin in sistematičnim načinom dela med poukom in prakso bomo izboljšali okoljsko delovanje in poskusili praktično rešiti različna okoljska vprašanja in teme, ki bodo omogočili vidne izboljšave v našem okolju.

V ta projekt bomo vključili otroke, strokovne delavce, starše in posameznike, ki se bodo hoteli povezati z nami.

Mentorja: Rahela Selan, Igorcho Angelov


2022/23


V šolskem letu 2022/23 smo učenci 3. in 4. razredov s pomočjo hišnika in učencev pri pouku tehnike obnovili staro visoko gredo. Potrebno jo je bilo utrditi, ker je začela razpadati, in z lanenim oljem zaščititi pred vlago.

Jeseni smo na gredo dodatno posadili nekaj rastlinic: drobnjak, timijan. Zemljo smo prerahljali in jo pustili počivati.

Pobrali smo timijan in žajbelj in si skuhali čaj.

Sušili smo tudi semena bučk, da smo jih spomladi lahko posadili.

Zgodaj spomladi smo obrezali posušene, odmrle rastline. Ves ta material smo odložili na kompost, kamor hišnik odlaga posušeno travo, suho listje, obrezano živo mejo. Tam se je že nabralo dovolj komposta, ki smo ga lahko porabili pri pomladnem sejanju.

Dodali smo še eno manjšo visoko gredo, v katero smo posadili  zdravilna zelišča.

H gredama smo dodali še nekaj nizkih lesenih zabojev. V njih so našle mesto žametnice in okrasne bučke.

Želimo si še bogatejši vrt, kjer bi lahko posedeli, se spočili, učili, opazovali.

Mentorica krožka: Kristina Kern

 

(Visited 71 times, 1 visits today)
Dostopnost